четвер, 25 лютого 2016 р.


З нагоди відзначення 145-річчя від дня народження видатної української поетеси, драматурга, прозаїка, літературного критика, перекладача, громадської та освітньої діячки, засновниці педагогічної системи Лесі Українки, наша бібліотека  презентувала книжкову виставку: «І Лесин дух зі слова в душі лине». До перезентації було залучено маленьких користувачів нашої книгарні, а також юних любителів творчості Л.Українки.
Леся Українка (справжнє ім'я - Лариса Петрівна Косач-Квітка) - українська письменниця, поетеса і перекладачка, народилася (13) 25 лютого 1871 року в місті Новоград-Волинський. Мати дівчинки була відомою письменницею Оленою Пчілкою. У п'ять років Леся почала грати і складати невеликі музичні п'єси, а у вісім років уже було написано перше її вірш. Також вона опанувала кількома іноземними мовами.
З десяти років дівчинка хворіла на туберкульоз кістки, тому не змогла далі займатися музичною кар'єрою. Вже з 12 років вона почала свою літературну діяльність. Спочатку Лариса перевела книгу «Вечори на хуторі» М. Гоголя. У той час вона друкувалася в журналах «Літературно-науковий вісник», «Зоря» і «Життя і слово».
У віці 19 років для молодших сестер Леся Українка написала підручник «Стародавня історія східних народів». У 1893 році вже була опублікована невелика книжечка її віршів. У 1896 була написана перша п'єса Лесі Українки - «Блакитна троянда». Найвідоміші твори цих років - «Думи і мрії» (1899), «Відлуння» (1902), «Пісні про волю» (1905), «Кассандра» (1907).
Практично все своє життя Леся провела в поїздках, обумовлених необхідністю лікування, - вона побувала в багатьох країнах Європи, Єгипті, на Кавказі, в Криму ... Все це збагатило враження письменниці і сприяло розширенню її кругозору.
1911 року було надруковано одне з кращих її творів - драма-феєрія «Лісова пісня» (за її мотивами поставлена ​​опера, фільм, балет). Також Леся займалася перекладами, серед яких найкращим визнано «Книга пісень» (Гейне). У літературній творчості письменниці помітна тема батьківщини і свободи, мотиви природи і кохання, пройняті сумними настроями і надзвичайною тонкістю.
Леся Українка померла (19 липня), 1 серпня 1913 року в Сурамі (Грузія). Їй було всього 42 роки. Причиною раннього відходу був кістковий туберкульоз і невиліковна хвороба нирок. 
Про все ці факти із життя поетеси  та багато іншої цікавої інформації, наші користувачі могли дізнатись зазарнувши на сторінки книг із книжкової виставки, підготовленої бібліотекарем
.

Немає коментарів:

Дописати коментар