понеділок, 23 січня 2017 р.

                 22 січня День Соборності (день Злуки) 

Українська мрія - єдність, свобода і незалежність. Основа державності, якої споконвіку намагалися позбавити цю прекрасну частину земель всі її так звані сусіди прикриваючись «високими» інтересами, час від часу набувала цілком ясні обриси. Так сталося і на початку 1918-го. У цей січневий місяць у запалі революційних змін була створена Українська Народна Республіка, відома як УНР. Більш того на тих територіях, які входили до складу колись потужної Австро-Угорської імперії, була утворена ЗУНР - Західноукраїнська Народна Республіка. Вже до кінця року, в грудні 1918-го у Фастові, з гарячим бажанням втілити українську мрію в реалії, лідерам цих двох держав вдалося підписати своєрідний поєднувальний договір. Цей договір увійшов в нашу сучасну історію як «Акт злуки» і 22-го січня 1919-го року він був публічно оприлюднений в Київській столиці на знаменитій Софійській площі.
   З хронологією тих історичних подій, тематичною вікториною та ознайомленням з книжковою виставкою, 23 січня бібліотекар для користувачів одинадцятикласників, провела історичний екскурс "Віднині воєдино, зливаються століттями відірвані одна від одної частини єдиної України…».
Свій екскурс бібліотекар розпочала з історії походженння початкової назви нашої держави, її видатних постатей, які тим чи іншим чином впливали на її державотворення. 
     Подорожуючи далі та використовуючи інтернет ресурси, юнацтво поринуло у січневі події 1919р, Зачитали універсал про Злуку та дізнались про те, що проголошення злуки було призначено на 12:00 годину 22 січня. Ця дата і стала першою річницю проголошення акту про Злуку українських земель.
   22 січня було проголошено всенародним і державним святом. Той день видався погідний та гарний, з легким морозом. Київ був прикрашений національними синьо-жовтими прапорами, гербами. О 9:00 годині ранку в усіх церквах відправляли богослужіння. Головні урочистості проголошення злуки проходили на Софійській площі
   Продовжуючи далі свою подорож, юнацтво "зустрілось" з вікториною, яка привела їх у 1990 рік. Де мільйони українців вишикувалися в справжній живий ланцюг, що розтягся від Києва до Львова (500км). Таким чином вони відзначали День Соборності, День своєї української єдності та свободи.
Для більш детального ознайомлення з даною тематикою, для всіх  своїх читачів була створена тематична літературна виставка, яка допоможе допитливим, знайти відповіді на свої запитання та краще підготуватись до здачі ЗНО.

Немає коментарів:

Дописати коментар