понеділок, 29 січня 2018 р.


       «Їм у віках судилося безсмертя»

  Сьогодні, 29 січня, виповнюється 100 років, як українські студенти-вояки у бою під Крутами ціною власного життя зупинили переважаючого за чисельністю та озброєнням ворога – більшовицьку армію, яка фактично наступала на українську державність. Серед приблизно 70-100 загиблих українських воїнів – 37–39 вбитих у бою та розстріляних студентів i гімназистів.
Тож цього дня, для своїх користувачів бібліотекар провела історичний хроноскоп «Їм у віках судилося безсмертя». Прослухавши розповідь з хронологією подій тогочасся, учасників заходу також було ознайомлено з тематичною виставкою літератури та переглянуто відео "Бій під Крутами 1918р".
  Трагічна загибель студентського куреня під Крутами стала символом патріотизму і жертовності в боротьбі за незалежну Україну. Водночас радянське керівництво всіляко намагалося приховати обставини трагедії – після встановлення радянської влади подвиг молоді під Крутами було забуто на більш ніж 70 років, а  інформація замовчувалась або перекручувалась – полеглих називали зрадниками.
  Наразі, в Україні цій події надають важливого значення, при цьому мета заходів, які проводяться з нагоди 100-річчя трагедії, – встановити історичні зв’язки між юними героями української революції 1917-1921 років, борцями за свободу і незалежність України проти більшовицької навали та сучасними учасниками АТО на сході України – війни з російським агресором за збереження територіальної цілісності та незалежності України.

Немає коментарів:

Дописати коментар