понеділок, 20 лютого 2017 р.

    До річниці вшанування пам'яті жертв Євромайдану бібліотекар оформила тематичну виставку літератури та презентувала своїм читачам книгу молодого письменника Марка Рудневича "Я з Небесної Сотні". 
    Головний герой повісті, чимось нагадує селінджерівського Голдена Колфілда. 19-річний студент Макс зі Сміли легко й відверто оповідає про своє життя — про навчання, однокурсників, родину, про свою кохану дівчину Іванку, яка вчиться в Києві, а батьки хочуть відіслати її на навчання до Франції... Але стається Майдан, і Макс зі своїм другом-однолітком їде до Києва. Зрештою, це повість про три вирішальні доби на Майдані. Ви згадаєте все, ви ще раз переживете ті тривожні лютневі дні і, мабуть, будете плакати, і ще довго пам’ятатимете простого хлопця зі щирою душею — Макса зі Сміли... 
І можливо саме ця постать нагадає нам одного із Героїв Сотні, чорноволосого юнака з Дніпропетровщини - Сергія Нігаяна, вірменина за походженням, але Великого українця по своєму покликанню. Сергій Нігоян, став символов Євромайдану. Це він,  читає вірш Тараса Шевченка «Кавказ» із пророчого  "Кобзаря", Це він був однією із перших жертв снайперських, майданівських куль і став Героєм Небесної Сотні. Тому і дана книжкова виставка не обійшлась без Великого, Тарасового "Кобзаря".
Зібравшись всім учнівським та педагогічним колектив школи на героїко-патріотичну годину з відеопереглядом "Як гинула Небесна Сотня: історія безстрашності", Розпочався захід з Гімну України, який виконали всі разом. Під час героїко-патріотичної години, присутні дізналися та згадали про історичні події, що змінили політичне обличчя України, реалізували прагнення українського народу в напрямку європейського вектору розвитку, детально дізналися про подвиг Героїв Небесної Сотні, ознайомилися з документальними фото і відеоматеріалами часів Майдану. Бібліотекар розповідала присутнім, про те, що тоді в країні відбувся масовий, протестний рух, який тривав 96 діб, з листопада 2013 до кінця лютого 2014рр. Його кульмінацією стали трагічні події 18-21 лютого 2014 року. Тоді влада застосувала проти мирних громадян зброю, внаслідок чого, за офіційними даними загинуло 106 осіб.
21 лютого на Майдані відбулося прощання із загиблими повстанцями, яких у жалобних промовах назвали «Небесною сотнею» Під час прощання з загиблими лунала жалобна пісня «Плине кача…», яку і сьогодні з великим болем і сльозою скорботи, слухали учасники заходу.   Під звуки митронома хвилиною мовчання, вшанували Героїв Небесної Сотні і Героїв, які й досі поповнюють список Небесної Сотні, захищаючи кордони нашої держави.
Ми не маємо права забути, що Герої Небесної Сотні, дали нам можливість жити вільно, будувати нову країну, і ми в неоплатному боргу перед ними. Вони загинули, щоб ми жили. І найменше, що ми можемо зробити – це забезпечити те, щоб їх жертва не була марною та те, щоб подібне більше ніколи не повторилось. Вони йшли вперед, сховавшись за дерев’яними щитами. Йшли добровільно. Проти людей зі зброєю. Виносили поранених та вбитих і повертались на їхнє місце, і знову йшли. Люди, що втратили страх, бо зачепили їхню гідність, їхнє відчуття справедливості.

                                                         ВІЧНА СЛАВА ГЕРОЯМ!!!!!!!!! 
                                                                            ГЕРОЇ НЕ ВМИРАЮТЬ!!!!!!!!!!
                                                                                    ВОНИ ЗАВЖДИ У НАШИХ СЕРЦЯХ!!!!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар