вівторок, 21 лютого 2017 р.




Щоб любити – треба знати, а щоб проникнути
 в таку тонку й неосяжну,
 величну й багатогранну річ, як мова, треба її любити.
(Василь Сухомлинський)
Мова – складна система символів, набір символів, з допомогою яких люди обмінюються інформацією, що виражають волю, думки, емоції або почуття. На планеті існує безліч мов, кожен з яких окрім правил, особливостей написання і вимови, несе в собі традиції, звичаї і цінну культурну спадщину нації. Мовне розмаїття збагачує світ, і втрата навіть самої незначної за чисельністю носіїв мови, веде до втрати унікального світобачення. Тому з метою збереження, розвитку та популяризації накопиченого в мовній культурі спадщини створений свято, возвеличивающий всі мови. День рідної мови 2017 проводиться на міжнародному рівні та закликає долучитися до всесвітньої пропаганді любові до мови свого народу.
        Чому вмирають мови?
     Мова – засіб для обміну інформацією в людському суспільстві. У слові закладена величезна сила, з допомогою якої можна одухотворити, дати надію, вилікувати або вбити людину. Однак і сама мова схильний як творчим впливів, так і руйнівним. Сьогодні на планеті нараховується близько 6000 живих мов, але більша їх частина перебуває на межі зникнення. А все тому, що існує тенденція до популяризації деяких міжнародних мов і витіснення за рахунок цього малопоширених мов.


Коли відзначають День рідної мови?
         Традицію святкування Дня рідної мови поклало трагічна подія, що додало присмак гіркоти свята. Міжнародний день мов відзначають 21 лютого. Саме в цей день в 1952 році поліцією Пакистану були розстріляні студенти, які вийшли з мирною акцією протесту проти заборони на використання бенгальської мови та проголошення єдиною державною мовою мови урду, на якому розмовляли лише 3 % населення. Після проголошення Бангладеш (Східний Пакистан) незалежною державою цей день в країні відзначають, як день пам’яті загиблих за рідну мову. В ЮНЕСКО підтримали ідею вшанування рідної мови, проголосивши 21 лютого Міжнародним днем рідної мови. Перше свято на міжнародному рівні відзначався в 2000 році.
                               
Як відзначають свято рідної мови?
 У країнах, які відзначають День рідної мови, проводяться тематичні заходи, спрямовані на сприяння культурному і мовному різноманіттю, на збереження багатомовності та популяризацію найменш поширених мов. За час існування свята йому були присвячені теми:
Взаємозв’язок між рідною мовою і мовним різноманіттям у сфері освіти.
Розвиток рідної мови з метою зміцнення толерантності і солідарності.
Мовні, історичні та культурні традиції, зміцнюють взаєморозуміння у спілкуванні. Мовне рівність.
Всі ці теми широко розкривались бібліотекарем та вчителем української мови і літератури Сокорчук Ларисою Вячеславівною, під час проведення музично-поетичній акварелі, під назвою
«Квітни мово, зірницями слова» присвяченій Міжнародному Дню рідної мови. Зазирнувши на сторінки тематичних книг, підібраних бібліотекарем, наші читачі мають можливість відкрити для себе багато нових мовних цікавинок. Виставка малюнків учнів 5 класу і музичний колорит пісень про  нашу мову калинову, молодшої ланки школи, тільки підтвердив, значущість мови для свого народу.

Немає коментарів:

Дописати коментар