четвер, 15 лютого 2018 р.

Сьогодні, 15 лютого, вся православна спільнота відзначає Стрітення Господнє. У цей день у церквах святять свічки та воду. Стрітенська свічка, як і вода, зберігається в кожній родині, бо має надзвичайну здатність допомагати у найважчі періоди життя.
Традиція освячувати свічки походить зі стародавнього звичаю влаштовувати у день Стрітення ходу містом із запаленими свічками (на зразок хресного ходу). Потім з’явилося повір’я, що ці свічки охороняють житло від удару блискавки.
Тож всі ці традиції і звичаї, не оминули і наш навчальний заклад.
Спочатку бібліотекар розповіла дітям молодшої ланки про винекнення даного свята, ознайомила з релігійною літературою та запросила для освячення води і свічок, о.Сергія, який розповів всій шкільній родині, що чин освячення свічок відбувається як знак освячення та очищення світу істинним Світлом Христового Євангелія. Просвітившись світлом Христової істини, про що нам нагадують запалені свічки.Церква вчить своїх вірних чад не надавати освяченим свічкам якогось магічного або чудодійного значення: «Стрітенська свічка нагадує нам про запаленому в кожному з нас вогнику благодаті Божої, який треба зберігати в собі на всьому нашому земному шляху. У міру того, як ми зберігаємо і захищаємо цю іскорку віри в наших серцях, ми протистоїмо силам зла, які постійно нас оточують і намагаються віддалити нас від ще одного Світоча – світла Вічного життя, Який освічує цей шлях ». Головна сила свічки - у щирій молитві. І тоді, як вважають віруючі люди, вона приносить мир і спокій у наші душі при життєвих негараздах.
Помолившись всі разом,ми щиро віримо у Божественну силу, яка діє через освячення цих свічок і води. Прислухаймось до наших українських звичаїв бо їх нам залишили глибоко віруючі наші прародичі, в яких жодне діло не починалося без молитви і просьби: "Боже поможи!"
А ще, на згадку про нашу зустріч, о. Сергій подарував школі ікону Святого Миколая - покровителя діток, щоб вона оберігала та захищала їх від усілякого лиха.

Немає коментарів:

Дописати коментар