вівторок, 24 квітня 2018 р.

      Напередодні чорнобильської трагедії, для користувачів Межирічківської сільської бібліотеки було проведено відеолекторій "Білий птах з чорною міткою - той чорний квітень, крилами накрив" та презентовано книжкову виставку. З розповіді бібліотекаря, юні читачі
були ознайомленні з подією, яка сталась 26 квітня 1986.
Саме в цей день сталась найбільша трагедія не тільки України, а й усього людства – вибух на Чорнобильській АЕС. За допомогою перегляду відео, присутні дізнались 10 жахливих фактів чорнобильської аварії, її наслідки, про ті зміни, які відбулись за ці 32 роки. І головне - про причину катастрофи. Загалом є кілька версій про причини аварії, але всі вони зводяться до одного – халатності працівників.
Офіційно причиною прийнято вважати некомпетентність персоналу, якому в той день доручили проведення технічного експерименту. Контрольні пристрої були відключеними, а потужність реактора знизили до недопустимого рівня. Ситуація стала неконтрольованою, а будь-які спроби нормалізувати її були здійснені невчасно. Як з’ясувалося потім, цей експеримент не був погоджений у встановленому порядку та підготований неналежним чином. що викликало два вибухи. На щастя (якщо можна так сказати), вибухи були не ядерними, а хімічними - наслідок перегріву реактора і накопичення значної кількості пари. На момент вибуху в реакторі знаходилось близько 200 т урану. Було зруйновано обшивку, а через відсутність захисної оболонки більше 60 т радіоактивних речовин піднялись у повітря.
Сумарна радіація ізотопів, викинутих в повітря після аварії в Чорнобилі, була в 30-50 разів більшою, ніж при вибуху атомної бомби в Хіросімі.
Пожежники, які першими прибули на місце катастрофи, не мали ізолюючих протигазів. Їх просто не попередили про особливості ситуації. В результаті радіоактивні речовини потрапили в дихальні шляхи ліквідаторів.
Кількість людей, що брали участь в гасінні пожежі на ЧАЕС, становила 240 тис. Всі вони отримали високі дози радіації. Однак саме пожежникам вдалось врятувати нас від справді серйозної катастрофи – сильного водневого вибуху, який міг стати наступним етапом трагедії. 
Серед ліквідаторів аварії на ЧАЕС були і наші односельці, про яких розповіла присутнім бібліотекар. Тож юні учасники заходу, низько схилили голови перед живими ліквідаторами чорнобильської трагедіі і тими кого на жаль, вже немає в живих, за їх самовідданість та самопожертву, яка коштувала багатьом із них головним - здоров’ям та життям!

Немає коментарів:

Дописати коментар